Construction (29 CFR 1926) · Subpart Q: Concrete and masonry construction
OSHA 1926.706: Requirements for masonry construction
29 CFR 1926.706 is titled "Requirements for masonry construction". It is part of Subpart Q (Concrete and masonry construction) of the construction standards.
It has no paragraph that is mainly about training, but our talks cite it for what it requires on the job.
Official source: eCFR, 29 CFR 1926.706
TRAINING
Training requirements
This section has no paragraph that is mainly about training. It is listed here because our toolbox talks cite it.
TALKS
Toolbox talks and kits for this standard
Talks for this standard are being written now. Request a kit for this standard.
OFFICIAL TEXT
Full text: 29 CFR 1926.706
Official text of the federal regulation (public domain). Training paragraphs are shaded.
(a) A limited access zone shall be established whenever a masonry wall is being constructed. The limited access zone shall conform to the following.
(1) The limited access zone shall be established prior to the start of construction of the wall.
(2) The limited access zone shall be equal to the height of the wall to be constructed plus four feet, and shall run the entire length of the wall.
(3) The limited access zone shall be established on the side of the wall which will be unscaffolded.
(4) The limited access zone shall be restricted to entry by employees actively engaged in constructing the wall. No other employees shall be permitted to enter the zone.
(5) The limited access zone shall remain in place until the wall is adequately supported to prevent overturning and to prevent collapse unless the height of wall is over eight feet, in which case, the limited access zone shall remain in place until the requirements of paragraph (b) of this section have been met.
(b) All masonry walls over eight feet in height shall be adequately braced to prevent overturning and to prevent collapse unless the wall is adequately supported so that it will not overturn or collapse. The bracing shall remain in place until permanent supporting elements of the structure are in place.
KEEP READING
More from Subpart Q
- 29 CFR 1926.701 General requirements
- 29 CFR 1926.702 Requirements for equipment and tools
- 29 CFR 1926.703 Requirements for cast-in-place concrete